Paula Ciuclea
Director General
Care este scopul fundatiei si al corului?
Menirea fundatiei „Cavalerii Daciei” este promovarea valorilor culturale si sportive, iar scopul acestui cor este de a pastra traditia muzicii corale si vocale românesti si universale, promovarea scolii românesti de canto, dar si promovarea muzicii religioase.
Cum a fost creat corul?
Corul s-a fost creat din iubire: din iubirea pentru Dumnezeu, pentru Biserica Ortodoxa Româna, pe care eu o venerez si pentru armonia corala. Când am creat corul m-am gândit în primul rând ce denumire sa-i pun si inspiratia a venit de sus de la cer „Divina Armonie”, pentru ca eu iubesc enorm armonia si nu muzica atonala.
Ce reprezinta pelerinele cu care sunt îmbracati membrii corului?
Pelerinele le-am facut albe pentru ca albul este simbolul puritatii. Am convenit cu sotul meu ca pe fiecare pelerina sa fie o cruce, iar pe aceasta sa se afle conturul României; deasupra am scris „Nihil sine Deo” – „Nimic fara Dumnezeu”, caci fara Dumnezeu nu realizam nimic în viata.
Care este paleta interpretativa a corului?
Datorita structurii impresionante a corului format din absolventi licentiati si studenti ai Conservatorului din Bucuresti si a calitatilor interpretative ale membrilor componenti, am largit repertoriului de la muzica religioasa la folclor, muzica de opera, opereta si vocal-simfonica si estrada. Din anul 2009 repertoriul corului este si mai variat, datorita concertelor sustinute alaturi de Orchestra simfonica ANGELY’S, care, de asemenea, apartine Fundatiei „Cavalerii Daciei”. Legatura de suflet si alegerea repertoriului comun al celor doua ansambluri se fac prin domnul Marius Firca, acesta fiind dirijorul ambelor formatii.
Corul a editat pâna în prezent 10 albume audio (casete si CD-uri): Golgota (1998) – muzica pascala; Colinde de Craciun (1998, 2004 si 2010) – doua albume; Liturghia (2003 si 2011)
Care au fost cele mai impresionante momente artistice din viata corului?
Corul a participat la numeroase manifestari cultural-artistice pe marile scene ale tarii precum: Atheneul Român, Sala Radiodifuziunii Române, Sala Palatului, Parlamentul României, Cercul Militar National, Palatul Sutu, Muzeul National de Istorie, Sala Dalles, Palatul Ghica, Arcub, Patriarhia Româna), fiind mediatizat pe numeroase posturi de radio si televiziune: TVR1, TVR2, TVR Cultural, TVR International, Antena 1, PROTV, Acasa, OTV, Senso TV, Alfa TV, Radio România Cultural, fiind unanim apreciat în publicatiile de specialitate.
Impresionante au fost si turneele facute în ultimii ani în strainatate la Festivalul Coral International de la – Kifisia – Grecia din 2009 si 2010, la Concursul International Coral de la Maribor, Slovenia, fiind sigurul cor selectionat din România precum si la Festivalul Coral Mondial de la Viena – Austria din 2010.
Nu poti sa nu fii impresionat când alaturi de noi, la marile concerte, interpreteaza nume prestigioase ale muzicii românesti precum: tenorul Alfredo Pascu – prim solost al Teatrului de Opereta „Ion Dacian”, soprana Daniela Vladescu – Director al Teatrului de Opera din Constanta, soprana Arlinda Morava – reprezentant exponential al culturii albaneze si nu în ultimul rând, tenorul Florin Ormenisan.